Gasztronómia, Receptek
2012.02.04. 19:18
Hólabda
Az idei első igazi havazásra itt egy finom süteményrecept.
(Elkészítése időigényes, legalább 120 perc.)
Tészta:
- 40 dkg porcukor
- 8 tojás
- 8 evőkanál meleg víz
- 25 dkg liszt
- 2 evőkanál kakaó
- 1 csomag sütőpor
40 dkg porcukorral, 8 tojás sárgáját, 8 evőkanál meleg vízzel habosra keverünk.
25 dkg lisztet, 2 evőkanál kakaót és 1 csomag sütőport jól elkeverünk, majd a kettőt összekeverjük.
A 8 tojásfehérjét habosra verjük és azt is beletesszük, kisütjük (tűpróbáig, sütőpapírral kibélelt, vagy margarinozott, vagy zsírozott tepsiben).
Krém:
- 15 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 3 dl tej
- 3 evőkanál liszt
15 dkg vajat, 15 dkg porcukorral, 2 csomag vaníliás cukorral habosra keverünk (legjobb ezt géppel).
3 dl tejben felfőzünk, 3 kanál lisztet és ha kihűlt állandó keverés mellett a vajba belekeverjük.
A krémet, a kisült és kiszaggatott (fánkszúróval) tészta közepére (a kiszaggatott tésztát kettévágjuk) és oldalára kenjük, majd meghempergetjük kókuszreszelékben.
A tetejére csoki mázat teszünk (egy csepp elég).
Csoki máz:
- 10 dkg étcsokoládé
- 5 dkg vaj
10 dkg étcsokoládét és 5 dkg vajat felolvasztunk (forró víz felett edényben), mielőtt cseppentjük, várjuk meg még kicsit kihűl.
A süteményt hűvös helyre tesszük, hogy a csokoládé megszilárduljon a tetején.
Torta változata is készíthető.
Kép: www.sutigyar.hu/recept/holabda_26
Forrás: A recept egy kézzel írt könyvből maradt fenn.
|