Atilla Vérei Értékőrző Társulat Honlapja - Elfeledett értékeink nyomában
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
2025. Március
HKSCPSV
24
25
26
27
28
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04
05
<<   >>
 
Gasztronómia, receptek
Gasztronómia, receptek : Gasztronómia, Receptek

Gasztronómia, Receptek

  2012.01.01. 20:55

Padlizsánkrém recept (Vineté) - erdélyi változat

 

 

 Hozzávalók:

Hozzávalók 50 dkg krémhez:

2 db padlizsán - (360g kisült padlizsánhús)

2 csipet só

ízlés szerint őrölt feketebors

0.5 fej lilahagyma

4 gerezd fokhagyma

1 tojás sárgája 

A fogyasztáshoz:

friss pirítós

Elkészítési idő

60 perc

+ 1 nap érlelés


Elkészítés:

1. Félbevágjuk a padlizsánokat, körülbelül 50 perc alatt átsütjük őket.

2. Amíg sül a padlizsán, a lilahagymát finomra vágjuk, a fokhagymát áttörjük.

3. Ha a padlizsánok kisültek, a belüket kanállal kikaparjuk, villával összetörjük.

FONTOS! Az alumínium evőeszköztől befeketedik a padlizsán.

4. Végül sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a lilahagymát, fokhagymát, a tojás sárgáját, és villával összekavarjuk.

5. 1 napig hűtőben érleljük, majd pirítóssal fogyasztjuk.

 

Kép: desszert.eu

 

 

Áldos recept:

 

Hozzávalók:

350 gramm szarvascomb(kockára vágva)                                                                              

350 gramm őzcomb (kockára vágva)

2 ek-nyi hun gyöket  (fűszerkeverék, zöldséggyökerek, levelek keveréke)                              

150 gramm összevágott vöröshagyma                                                                        

200 gramm összevágott erdei gomba                                                                                     

50 gramm összevágott szarvasgomba

2 ek fokhagyma

2 ek citromlé

1 ek méz

3 dl tokaji aszú

1 ek hungyök (koriander)

200 gramm összevágott tök

1 ek reszelt citromhéj

1 dl kefir

1 kk sáfrány

1 ek reszelt gyömbér

3 ek kamillavirág

1 kk fahéj

1 ek kakukkfű

1 ek tündérfű (rozmaring)

2 ek mazsola

só, bors,                                                                                                                                                                                                                             

Elkészítés:

A vizet a kamillavirággal az üstben nyílt tűz fölött felforraljuk. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd addig főzzük ( a vizet folyamatosan pótolva), amíg szét nem fő. Ekkor hozzáadjuk a kockára vágott húsokat, és a Hun áldosgyöketet. Forrás után a friss fűszerfüvek egy részét és a fűszereket hozzáadjuk, többször megkóstolva és ellenőrizve a hús állagát. A teljes puhulás előtt hozzáadjuk a bort, a gombát, a tököt, megszórjuk sáfránnyal és mézzel, citromlével, és kefirrel ízesítjük.

 

Forrás: Dr. Cey-Bert Róbert Gyula: Hunok és Magyarok konyhája, 2004

 

 

 

Magyar májas hurka recept

 

Hozzávalók:

1 kg 80 dkg csontos sertésfej,

1 sertésszív,

1 kg sertésmáj,

75 dkg nyesedék apróhús (a sertés részeinek bontásakor leeső apróhús),

25 dkg zsír,

20 dkg vöröshagyma,

15 dkg rizs,

15 dkg árpagyöngy,

1,5 dkg darált száraz cseresznyepaprika,

1 g őrölt szegfűbors,

1,5 dkg majoránna,

1 dkg törött fekete bors,

12-15 dkg só.

 

Elkészítés:

A csontos fejet, az apróhúst és a szívet sós vízben puhára főzzük. A májat nyersen ledaráljuk. Ha a húsok megfőttek, kicsontozzuk, és szintén ledaráljuk. A megmosott rizst és árpagyöngyöt majdnem készre főzzük, ezután hideg vízzel leöblítjük. A megtisztított vöröshagymát a zsíron üvegesre fonnyasztjuk, végül az egészet alaposan összedolgozzuk a lisztfinomságúra őrölt fűszerekkel és a sóval. Szükség szerint 1-2 kanál húslével hígítjuk, ügyelve arra, hogy a massza közepesen lágy legyen. Az egyforma darabokra vágott, tisztított hurkabelet lazán betöltjük, és a már ismertetett módon megabáljuk. Hideg vízbe téve lehűtjük, majd lecsöpögtetés után hideg helyen tároljuk felhasználásig. Hűtőszekrény normál hűtőterében 6-8 napig áll el.

 

Forrás: www. Finomreceptek.hu

  

 

Birs-alma sajt

Egy kiló megfőtt, ritka szitán áttört birsalmához fél kiló cukorport és fél citrom apróra vágott héját tegyük főni. Ha jól felfőztük, vegyük le és kenjük jó vastagon porcellán tányérokra. Meleg helyre a kályha mellé rakjuk pár napra, amíg egészen kiszárad. Ekkor vagdaljuk ki csinos, cifra kicsi és különböző alakú bádog tésztametszőkkel, úgy tegyük el használatig üvegbe rakva.

Forrás: mek.niif.hu/00100/00135/html/zilahy8.htm

 
 
 
 
 
 
Indulás: 2011-12-14
 
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
 
 
Nyitóoldalunk képei

Nyitóoldalunk képeinek forrása a nemnemsoha.gportal.hu honlap. Köszönjük a szerkesztőknek, hogy engedélyezték az általuk hosszú időn át gyűjtött képek használatát!

A képek 1919. és 1944. között kerültek kiadásra, plakátokon jelentek meg.

 

Elkészítem születési horoszkópod és ajándék 3 éves elõrejelzésed. Utána szóban minden kérdésedet megbeszéljük! Kattints    *****    Könyves oldal - egy jó könyv, elrepít bárhová - Könyves oldal    *****    20 éve jelent meg a Nintendo DS! Emlékezzünk meg ról, hisz olyan sok szép perccel ajándékozott meg minket a játékaival!    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Könyves oldal - Ágica Könyvtára - ahol megnézheted milyen könyveim vannak, miket olvasok, mik a terveim...    *****    Megtörtént Bûnügyekkel foglalkozó oldal - magyar és külföldi esetek.    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    A boroszkányok gyorsan megtanulják... Minden mágia megköveteli a maga árát. De vajon mekkora lehet ez az ár? - FRPG    *****    Alkosd meg a saját karaktered, és irányítsd a sorsát! Vajon képes lenne túlélni egy ilyen titkokkal teli helyen? - FRPG    *****    Mindig tudnod kell, melyik kiköt&#245; felé tartasz. - ROSE HARBOR, a mi városunk - FRPG    *****    Akad mindannyijukban valami közös, valami ide vezette õket, a delaware-i aprócska kikötõvárosba... - FRPG    *****    boroszkány, vérfarkas, alakváltó, démon és angyal... szavak, amik mind jelentenek valamit - csatlakozz közénk - FRPG    *****    Why do all the monsters come out at night? - Rose Harbor, a város, ahol nem a természetfeletti a legfõbb titok - FRPG    *****    why do all monsters come out at night - FRPG - Csatlakozz közénk! - Írj, és éld át a kalandokat!    *****    CRIMECASESNIGHT - Igazi Bûntényekkel foglalkozó oldal    *****    Figyelem, figyelem! A második vágányra karácsonyi mese érkezett! Mesés karácsonyt kíván mindenkinek: a Mesetáros    *****    10 éves a Haikyuu!! Ennek alkalmából részletes elemzést olvashatsz az anime elsõ évadáról az Anime Odyssey blogban!    *****    Ismerd meg az F-Zero sorozatot, a Nintendo legdinamikusabb versenyjáték-szériáját! Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!