Életmód
2012.04.16. 11:52
Kiváló és olcsó antioxidánsok
A közelmúltban végzett egyik vizsgálatban a kutatók azonosították az antioxidánsok néhány igazán olcsó forrását. Nem csak a különféle drága és nehezen hozzáférhető egzotikus bogyók tartalmazzák ezeket a betegségek leküzdésében segítő, gyulladásgátló anyagokat.
Bab: Különösen a tarka-, a fekete- és a vörösbab tartalmaz nemcsak sok antioxidánst, de folsavat, vasat, rostokat, káliumot és cinket is. A száraz babot érdemes egy éjszakára beáztatni főzés előtt. Lehetőség szerint azonban kerüljük a konzervbabot.
Barna rizs: Legalább annyira gazdag antioxidánsokban, mint egyes gyümölcsök, a benne található antocianin segít leküzdeni a szívbetegségeket, a rákot és más betegségeket. Egy kanál barna rizsben annyi antocianin van, mint ugyanennyi fekete áfonyában, de kevesebb cukrot több rostot és E-vitamint tartalmaz.
Édesburgonya: Igen jó helyezést ér el ez a gyökérzöldség a listán, egyszerűbben elérhető, mint előkelő társai, ráadásul olcsóbb is.
Vörös áfonya: Ez a rubinpiros bogyó több antioxidánst tartalmaz, mint a kávé, a fekete áfonya, sőt mint a vörösbor. Úgy tűnik, az aszalt áfonya még egészségesebb, mint a friss. Kávé: A szívbetegségek esélyének csökkentésében nemcsak a koffein, hanem a benne található antioxidánsok is részt vesznek. Ne tegyünk azonban hozzá növényi eredetű krémport, mert az gátolja az antioxidánsok felszívódását.
Zöld tea: Ha valaki nem kedveli a kávét, igyék inkább zöld teát, majdnem annyi ennek is az antioxidáns-tartalma. Egy kutatás szerint a zöld tea rendszeres fogyasztása 30 százalékkal csökkenti a szívhalál kockázatát.
Forrás és kép: kiszo.hhrf.org/?module=news&target=get&id=3073
|