Életmód
2012.03.08. 21:56
Gyógyító étkek
Érelmeszesedés ellen ügyeljünk a zsírszegény táplálkozásra – igazán csak a többszörösen telítetlen zsírsavak engedélyezettek. Fontos a bioanyagok bőséges fogyasztása a szabad gyökök ellen (antioxidánsok), pl. szelén (májban, húsban, hüvelyesekben, gabonatermékekben), C-, E-vitamin és béta-karotin (parajban, káposztában, zöldbabban, fejessalátában, paradicsomban és sárgarépában).
Jódhiány (beteg pajzsmirigy) esetén vásároljunk jódozott sót, és hetente legalább kétszer együnk tengeri halat! Székrekedés ellen a sok ballasztanyagon és roston van a hangsúly, ezért együnk minél több teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérfélét, gabonákat, sok gyümölcsöt és főzelékfélét. Csontritkulás ellen a csontritkulás megelőzését mindenekelőtt a megfelelő mennyiségű kalcium segítheti. Kalcium van a tejtermékekben, káposztában, parajban, brokkoliban, szezámmagban. De a kalcium megkötéséhez a szervezetnek szüksége van D-vitaminra is, ez pedig zsíros halakban, pl. füstölt heringben és a tejszínben található. Vashiányos vérszegénység ellen leghatásosabb a hús, a különféle belsőségek, de nem elhanyagolható a köles, a szója és a rozskenyér sem. Lázas betegségeknél fogyasszunk legkevesebb 2 liter folyadékot, sok ásványi anyagot, gyümölcsleveket. És néhány gyógynövény… Zeller – vízhajtó, jó a köhögés ellen és az ideggyengeségre. Fokhagyma – hatásos az érelmeszesedés ellen. Hagyma – étvágygerjesztő, serkenti a savképződést. Bazsalikom, kapor és lestyán – felfúvódás ellen hatásos, vízhajtó. Kakukkfű – légúti megbetegedéseknél. Borsfű – vízhajtó, izzasztó. Borsmenta – a zsír emésztésének zavara esetén. Petrezselyem – gyomor- és emésztési panaszok esetére, vízhajtó hatású, pl. lábdagadásnál és magas vérnyomásnál.
Forrás: kiszo.hhrf.org/?module=news&target=get&id=2474
|