Életmód
2012.01.16. 21:26
A homoktövis
Ahogy mind beljebb megyünk a télbe, immunrendszerünk egyre fokozottabb támogatást igényel. Szerencsére még nincs influenzajárvány, de nem árt az óvatosság.
Fogyaszthatunk különböző magas C-vitamintartalmú és általános immunerősítő hatású finomságokat. A homoktövis az egyik legkiválóbb és legsokoldalúbb növény. Gyógyhatását már az ókori Tibetben is felfedezték, az „egészség tárának” is nevezték. A homokos talajon növekvő tövises cserje termésében a déli gyümölcsöknél jóval több a C-vitamin, emellett A-, E-, F-, B1-, B2- és P-vitamin található, de káliumot, cinket, magnéziumot, nyomelemeket és zsírsavakat is tartalmaz. Magas antioxidáns tartalma miatt sejtregeneráló, daganatgátló hatású. Ezenkívül minden olyan állapotban ajánlható, amikor immunerősítésre van szükség: fertőzésveszély, influenzajárvány idején, allergiák, pl. szénanátha esetén, betegség utáni lábadozás időszakában stb. Májregenerálóként, májtisztítóként is kiváló, pl. alkoholfogyasztás után. Hámosító és gyulladáscsökkentő hatása miatt segíti a seb, a bőrbetegségek gyógyulását, épp ezért kozmetikai termékek kedvelt alapanyaga.
Mint majdnem minden gazdag C-vitamin-tartalmú növény, a homoktövis bogyója is savanykás ízű, nektárja kis mézzel ízesítve kiváló téli üdítőital! Magőrleménye joghurtba, teába, müzlibe keverhető.
Forrás: http://kiszo.hhrf.org/?module=news&target=get&id=7414 alapján.
|