Gasztronómia, Receptek
2012.01.15. 21:15
Farsangi fánk:
A farsang egyik jellegzetes édessége a szalagos fánk. Könnyű, és semmihez sem hasonlítható finomság. Nem hiába, hogy farsangtól függetlenül, sokan egész évben szívesen készítik és fogyasztják.
Hozzávalók kb. 21 darab fánkhoz:
A fánkhoz:
500 g búzaliszt
200 ml tej (2,8%-os)
40 g élesztő
50 g porcukor
60 g olvasztott vaj
5 db tojássárgája
A sütéshez:
olaj
A díszítéshez:
baracklekvár
porcukor
Elkészítés:
1. Előkészítünk egy szalvétákkal fedett tálcát, valamint egy serpenyőben olajat a tűzhelyre.
2. A lisztet egy edénybe tesszük. A langyos tejet, a porcukrot, az élesztőt pedig egy másik edénybe kimérjük, és hagyjuk 15 percig pihenni, hogy felfusson.
3. A lisztre öntsük rá az élesztős tejet, az olvasztott vajat, és a tojások sárgáját. Egy fakanállal keverjük össze a tésztát, majd az asztalra kivéve addig gyúrjuk, míg teljesen sima nem lesz.
4. Az így kapott tésztát tegyük vissza a tálba, takarjuk le, és meleg helyre téve kelesszük duplájára kb. 30 perc alatt.
5. Ha a tészta megkelt, vékony liszten nyújtsuk ujjnyi vastagságúra, és egy 6 cm átmérőjű kiszúróval szaggassuk ki a fánkokat. A maradék tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk, és kiszaggatjuk. A fánkokat 10 percig pihentessük!
6. Most a fánkok közepét ujjunkkal elvékonyítjuk.
7. Kis adagokban kisütjük őket a forró olajban. Az első oldalukat 2-3 percig sütjük - itt az idő persze nem mérvadó, ha gyorsabban pirul, lehet kevesebb idő is elég -, majd megfordítjuk őket, és további 1-2 percig sütjük. És ami nagyon lényeges. A sütést úgy kezdjük, hogy a fánknak az az oldala legyen alul, amelyiken a lyuk van, a második lényeges dolog, hogy ezt a lyukas felét, fedővel lefedve süssük, ettől lesz szép szalagos a fánk. Mikor megfordítjuk őket a másik oldalukra, akkor már fedő nélkül süssük készre a fánkokat.
Figyelem! Ügyeljünk, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert sötét lesz a fánk! Mindig annyi olajban süssük, hogy a fánk lebegjen, ne érjen a serpenyő aljára, mert akkor is könnyen megég. Sütés közben folyamatosan nézzük a fánkokat, hogy szép világosak maradjanak.
8. A kész fánkokat a szalvétával fedett tálcára szedjük, majd porcukorral leszórjuk, és baracklekvárral töltve tálaljuk.
http://desszert.eu/szalagos_fank
Szabógallér leves
Hozzávalók:
a "gallér"tésztához:
1 db tojás
10-15 dkg liszt
pici só
a tészta töltelékéhez:
1 db vöröshagyma
15 dkg búzadara
1 kiskanál pirospaprika
2 evőkanál olaj
a leveshez:
1 db fehérrépa
2 db sárgarépa
2 l házias levesalapból/leveskockából készített alaplé
1 evőkanál olaj
só, bors, petrezselyemzöld
kb. 6 személyre 1620 kcal, 1 adag/270 kcal
Elkészítés:
A tojásból, lisztből, pici sóval tésztát gyúrunk, letakarjuk, nehogy kiszáradjon. Amíg a tészta kicsit pihen, elkészítjük a töltelékét. A vöröshagymát nagyon finomra vágjuk, az olajon megdinszteljük, rászórjuk a búzadarát, melyet zsemleszínűre pirítunk. Lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a pirospaprikát. (Egy kevés összevágott petrezselymet is szórhatunk bele.) A sárga- és fehérrépát felkockázzuk, az olajon kissé megpirítjuk, felöntjük 2 l vízzel. Amikor felforrt beletesszük a levesalapot / leveskockát. (Ha van otthon füstöltlevünk, abból is tehetünk a levesbe, de ekkor arányosan csökkentsük a levesalap mennyiségét, illetve a leveskockák számát, nehogy a leves túl sós legyen!) A levestésztát vékonyra kinyújtjuk, a tölteléket a tészta egyik felére kis halmokba kanalazva rátesszük, majd ráhajtjuk a tészta másik felét. A "kupacok" között a tésztát lenyomkodjuk, és derelyevágóval felkockázzuk. A tésztát a levesben kifőzzük. Tálalás előtt a forró levest apróra vágott petrezselyemzölddel szórjuk meg. (A tésztát készíthetjük úgyis, hogy a kinyújtott tésztára ujjnyi szélességben tölteléket kenünk, kettőt hajtunk rajta, és derelyevágóval kis háromszögekre vágjuk, majd újból folytatjuk a kenést, hajtogatást és vágást.)
Forrás: mamakonyhaja.hu/index.php?m=recept&kategoria=4&id=659
Pásztortarhonya recept
Hozzávalók 4 főre:
3-4 evőkanál étolaj
5 szelet bacon
4 szem burgonya
20 dkg gépi tarhonya
1 szál puha füstölt kolbász
1 ek pirospaprika
só
2 marék nagykocka tészta
1 paprika
1 paradicsom
1 hagyma
Elkészítés:
Az olajon a csíkokra vágott bacont zsírjára sütjük.
Menet közben hozzáadjuk a nagyon apróra felkockázott (vagy lereszelt) vöröshagymát, megfonnyasztjuk.
A tésztát és a tarhonyát kb. 5 perc alatt egy kicsit megpirítjuk rajta. Belerakjuk a szintén apró kockákra felvágott paprikát és paradicsomot és a felkarikázott kolbászt. 1-2 percig kevergetjük.
Pirospaprikával meghintjük. Vízzel felöntjük (annyival, hogy a lé jó bőven ellepje a hozzávalókat), hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát (ne legyen túl nagy, mert nehezebben fő meg).
Lefedve puhára főzzük. (Időközben lehet, hogy még kell vizet önteni hozzá). Az a jó, ha szaftos marad a végére, mert a tarhonya és a tészta még főzés után is szív magába nedvességet.
Forrás: nosalty.hu
|