Atilla Vérei Értékőrző Társulat Honlapja - Elfeledett értékeink nyomában
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
2023. Március
HKSCPSV
27
28
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
Gasztronómia, receptek
Gasztronómia, receptek : Gasztronómia, Receptek

Gasztronómia, Receptek

  2012.01.15. 21:15

Farsangi fánk:

 

A farsang egyik jellegzetes édessége a szalagos fánk. Könnyű, és semmihez sem hasonlítható finomság. Nem hiába, hogy farsangtól függetlenül, sokan egész évben szívesen készítik és fogyasztják.

Hozzávalók kb. 21 darab fánkhoz:

A fánkhoz:

500 g búzaliszt

200 ml tej (2,8%-os)

40 g élesztő

50 g porcukor

60 g olvasztott vaj

5 db tojássárgája

A sütéshez:

olaj

A díszítéshez:

baracklekvár

porcukor


Elkészítés:

1. Előkészítünk egy szalvétákkal fedett tálcát, valamint egy serpenyőben olajat a tűzhelyre.

 

2. A lisztet egy edénybe tesszük. A langyos tejet, a porcukrot, az élesztőt pedig egy másik edénybe kimérjük, és hagyjuk 15 percig pihenni, hogy felfusson.

 

3. A lisztre öntsük rá az élesztős tejet, az olvasztott vajat, és a tojások sárgáját. Egy fakanállal keverjük össze a tésztát, majd az asztalra kivéve addig gyúrjuk, míg teljesen sima nem lesz.

 

4. Az így kapott tésztát tegyük vissza a tálba, takarjuk le, és meleg helyre téve kelesszük duplájára kb. 30 perc alatt.

 

5. Ha a tészta megkelt, vékony liszten nyújtsuk ujjnyi vastagságúra, és egy 6 cm átmérőjű kiszúróval szaggassuk ki a fánkokat. A maradék tésztát összegyúrjuk, újra kinyújtjuk, és kiszaggatjuk. A fánkokat 10 percig pihentessük!

 

6. Most a fánkok közepét ujjunkkal elvékonyítjuk.

 

7. Kis adagokban kisütjük őket a forró olajban. Az első oldalukat 2-3 percig sütjük - itt az idő persze nem mérvadó, ha gyorsabban pirul, lehet kevesebb idő is elég -, majd megfordítjuk őket, és további 1-2 percig sütjük. És ami nagyon lényeges. A sütést úgy kezdjük, hogy a fánknak az az oldala legyen alul, amelyiken a lyuk van, a második lényeges dolog, hogy ezt a lyukas felét, fedővel lefedve süssük, ettől lesz szép szalagos a fánk. Mikor megfordítjuk őket a másik oldalukra, akkor már fedő nélkül süssük készre a fánkokat.

Figyelem! Ügyeljünk, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert sötét lesz a fánk! Mindig annyi olajban süssük, hogy a fánk lebegjen, ne érjen a serpenyő aljára, mert akkor is könnyen megég. Sütés közben folyamatosan nézzük a fánkokat, hogy szép világosak maradjanak.

 

8. A kész fánkokat a szalvétával fedett tálcára szedjük, majd porcukorral leszórjuk, és baracklekvárral töltve tálaljuk.

 

http://desszert.eu/szalagos_fank

 

Szabógallér leves

Hozzávalók:

a "gallér"tésztához:

1 db tojás

10-15 dkg liszt

pici só

a tészta töltelékéhez:

1 db vöröshagyma

15 dkg búzadara

1 kiskanál pirospaprika

2 evőkanál olaj

a leveshez:

1 db fehérrépa

2 db sárgarépa

2 l házias levesalapból/leveskockából készített alaplé

1 evőkanál olaj

só, bors, petrezselyemzöld

kb. 6 személyre 1620 kcal, 1 adag/270 kcal

Elkészítés:

A tojásból, lisztből, pici sóval tésztát gyúrunk, letakarjuk, nehogy kiszáradjon. Amíg a tészta kicsit pihen, elkészítjük a töltelékét. A vöröshagymát nagyon finomra vágjuk, az olajon megdinszteljük, rászórjuk a búzadarát, melyet zsemleszínűre pirítunk. Lehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a pirospaprikát. (Egy kevés összevágott petrezselymet is szórhatunk bele.) A sárga- és fehérrépát felkockázzuk, az olajon kissé megpirítjuk, felöntjük 2 l vízzel. Amikor felforrt beletesszük a levesalapot / leveskockát. (Ha van otthon füstöltlevünk, abból is tehetünk a levesbe, de ekkor arányosan csökkentsük a levesalap mennyiségét, illetve a leveskockák számát, nehogy a leves túl sós legyen!) A levestésztát vékonyra kinyújtjuk, a tölteléket a tészta egyik felére kis halmokba kanalazva rátesszük, majd ráhajtjuk a tészta másik felét. A "kupacok" között a tésztát lenyomkodjuk, és derelyevágóval felkockázzuk. A tésztát a levesben kifőzzük. Tálalás előtt a forró levest apróra vágott petrezselyemzölddel szórjuk meg. (A tésztát készíthetjük úgyis, hogy a kinyújtott tésztára ujjnyi szélességben tölteléket kenünk, kettőt hajtunk rajta, és derelyevágóval kis háromszögekre vágjuk, majd újból folytatjuk a kenést, hajtogatást és vágást.)

Forrás: mamakonyhaja.hu/index.php?m=recept&kategoria=4&id=659

 

Pásztortarhonya recept

Hozzávalók 4 főre:

3-4 evőkanál étolaj

5 szelet bacon

4 szem burgonya

20 dkg gépi tarhonya

1 szál puha füstölt kolbász

1 ek pirospaprika

2 marék nagykocka tészta

1 paprika

1 paradicsom

1 hagyma

Elkészítés:

Az olajon a csíkokra vágott bacont zsírjára sütjük.

Menet közben hozzáadjuk  a nagyon apróra felkockázott (vagy lereszelt)  vöröshagymát, megfonnyasztjuk.

A tésztát és a tarhonyát  kb. 5 perc alatt egy kicsit megpirítjuk rajta. Belerakjuk a szintén apró kockákra felvágott paprikát és paradicsomot és a felkarikázott kolbászt. 1-2 percig kevergetjük. 

Pirospaprikával meghintjük. Vízzel felöntjük (annyival, hogy a lé jó bőven ellepje a hozzávalókat), hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát (ne legyen túl nagy, mert nehezebben fő meg).

Lefedve puhára főzzük. (Időközben lehet, hogy még kell vizet önteni hozzá). Az a jó, ha  szaftos marad a végére, mert a tarhonya és a tészta még főzés után is szív magába nedvességet.

Forrás: nosalty.hu

 

 

 
 
 
 
 
 
Indulás: 2011-12-14
 
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
 
 
Nyitóoldalunk képei

Nyitóoldalunk képeinek forrása a nemnemsoha.gportal.hu honlap. Köszönjük a szerkesztőknek, hogy engedélyezték az általuk hosszú időn át gyűjtött képek használatát!

A képek 1919. és 1944. között kerültek kiadásra, plakátokon jelentek meg.

 

A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek érdemes belenézni.Keress meg és én segítek értelmezni a csillagok állását!    *****    HAMAROSAN ÚJRA ITT A KARÁCSONY! HA SZERETNÉL KARÁCSONYI HANGULATBA KEVEREDNI, AKKOR KATT IDE: KARACSONY.GPORTAL.HU    *****    Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77