Atilla Vérei Értékőrző Társulat Honlapja - Elfeledett értékeink nyomában
 
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
2025. Január
HKSCPSV
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
<<   >>
 
Gasztronómia, receptek
Gasztronómia, receptek : Gasztronómia, Receptek

Gasztronómia, Receptek

  2012.01.01. 20:55

Padlizsánkrém recept (Vineté) - erdélyi változat

 

 

 Hozzávalók:

Hozzávalók 50 dkg krémhez:

2 db padlizsán - (360g kisült padlizsánhús)

2 csipet só

ízlés szerint őrölt feketebors

0.5 fej lilahagyma

4 gerezd fokhagyma

1 tojás sárgája 

A fogyasztáshoz:

friss pirítós

Elkészítési idő

60 perc

+ 1 nap érlelés


Elkészítés:

1. Félbevágjuk a padlizsánokat, körülbelül 50 perc alatt átsütjük őket.

2. Amíg sül a padlizsán, a lilahagymát finomra vágjuk, a fokhagymát áttörjük.

3. Ha a padlizsánok kisültek, a belüket kanállal kikaparjuk, villával összetörjük.

FONTOS! Az alumínium evőeszköztől befeketedik a padlizsán.

4. Végül sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a lilahagymát, fokhagymát, a tojás sárgáját, és villával összekavarjuk.

5. 1 napig hűtőben érleljük, majd pirítóssal fogyasztjuk.

 

Kép: desszert.eu

 

 

Áldos recept:

 

Hozzávalók:

350 gramm szarvascomb(kockára vágva)                                                                              

350 gramm őzcomb (kockára vágva)

2 ek-nyi hun gyöket  (fűszerkeverék, zöldséggyökerek, levelek keveréke)                              

150 gramm összevágott vöröshagyma                                                                        

200 gramm összevágott erdei gomba                                                                                     

50 gramm összevágott szarvasgomba

2 ek fokhagyma

2 ek citromlé

1 ek méz

3 dl tokaji aszú

1 ek hungyök (koriander)

200 gramm összevágott tök

1 ek reszelt citromhéj

1 dl kefir

1 kk sáfrány

1 ek reszelt gyömbér

3 ek kamillavirág

1 kk fahéj

1 ek kakukkfű

1 ek tündérfű (rozmaring)

2 ek mazsola

só, bors,                                                                                                                                                                                                                             

Elkészítés:

A vizet a kamillavirággal az üstben nyílt tűz fölött felforraljuk. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd addig főzzük ( a vizet folyamatosan pótolva), amíg szét nem fő. Ekkor hozzáadjuk a kockára vágott húsokat, és a Hun áldosgyöketet. Forrás után a friss fűszerfüvek egy részét és a fűszereket hozzáadjuk, többször megkóstolva és ellenőrizve a hús állagát. A teljes puhulás előtt hozzáadjuk a bort, a gombát, a tököt, megszórjuk sáfránnyal és mézzel, citromlével, és kefirrel ízesítjük.

 

Forrás: Dr. Cey-Bert Róbert Gyula: Hunok és Magyarok konyhája, 2004

 

 

 

Magyar májas hurka recept

 

Hozzávalók:

1 kg 80 dkg csontos sertésfej,

1 sertésszív,

1 kg sertésmáj,

75 dkg nyesedék apróhús (a sertés részeinek bontásakor leeső apróhús),

25 dkg zsír,

20 dkg vöröshagyma,

15 dkg rizs,

15 dkg árpagyöngy,

1,5 dkg darált száraz cseresznyepaprika,

1 g őrölt szegfűbors,

1,5 dkg majoránna,

1 dkg törött fekete bors,

12-15 dkg só.

 

Elkészítés:

A csontos fejet, az apróhúst és a szívet sós vízben puhára főzzük. A májat nyersen ledaráljuk. Ha a húsok megfőttek, kicsontozzuk, és szintén ledaráljuk. A megmosott rizst és árpagyöngyöt majdnem készre főzzük, ezután hideg vízzel leöblítjük. A megtisztított vöröshagymát a zsíron üvegesre fonnyasztjuk, végül az egészet alaposan összedolgozzuk a lisztfinomságúra őrölt fűszerekkel és a sóval. Szükség szerint 1-2 kanál húslével hígítjuk, ügyelve arra, hogy a massza közepesen lágy legyen. Az egyforma darabokra vágott, tisztított hurkabelet lazán betöltjük, és a már ismertetett módon megabáljuk. Hideg vízbe téve lehűtjük, majd lecsöpögtetés után hideg helyen tároljuk felhasználásig. Hűtőszekrény normál hűtőterében 6-8 napig áll el.

 

Forrás: www. Finomreceptek.hu

  

 

Birs-alma sajt

Egy kiló megfőtt, ritka szitán áttört birsalmához fél kiló cukorport és fél citrom apróra vágott héját tegyük főni. Ha jól felfőztük, vegyük le és kenjük jó vastagon porcellán tányérokra. Meleg helyre a kályha mellé rakjuk pár napra, amíg egészen kiszárad. Ekkor vagdaljuk ki csinos, cifra kicsi és különböző alakú bádog tésztametszőkkel, úgy tegyük el használatig üvegbe rakva.

Forrás: mek.niif.hu/00100/00135/html/zilahy8.htm

 
 
 
 
 
 
Indulás: 2011-12-14
 
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
 
 
Nyitóoldalunk képei

Nyitóoldalunk képeinek forrása a nemnemsoha.gportal.hu honlap. Köszönjük a szerkesztőknek, hogy engedélyezték az általuk hosszú időn át gyűjtött képek használatát!

A képek 1919. és 1944. között kerültek kiadásra, plakátokon jelentek meg.

 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött + napi agymenések és bölcseletek    *****    KARATE OKTATÁS *** kicsiknek és nagyoknak *** Budapest I. II. XII.kerületekben +36 70 779-55-77    *****    Augusztus 26-án Kutyák Világnapja! Gyertek a Mesetárba, és ünnepeljétek kutyás színezõkkel! Vau-vau!    *****    A horoszkóp elemzésed utáni érdeklõdés, nem kíváncsiság hanem intelligencia. Rendeld meg és nem fogod megbánni. Katt!!!    *****    Cikksorozatba kezdtem a PlayStation történelmérõl. Miért indult nehezen a Sony karrierje a konzoliparban?