Gasztronómia, receptek
2012.02.29. 07:37
Variációk töltött káposztára
- Egyszerű töltött káposzta
- Erdélyi töltött káposzta
- Erdélyi töltött káposzta másik változata
- Szabolcsi töltött káposzta
- Toros káposzta
- Kolozsvári káposzta
- Töltött lucskos káposzta
Egyszerű töltött káposzta:
Főzési idő kb. 2 – 2 és fél óra, minden esetben.
600 g sertés darált hús
150 g rizs
770 g apró savanyú káposzta
1 fej káposzta
só
bors
pirospaprika
kömény
víz
1 db tojás
Elkészítés
1. A húst a rizzsel, sóval, borssal, pirospaprikával és a tojással összekeverjük.
2. Mivel a savanyú káposzta általában sós, mindig azzal kezdjük, hogy azt megkóstoljuk, és annak a sósságához igazítjuk a töltet sózását.
3. A káposztát szétszedjük, forró vízzel leforrázzuk, hogy ne legyen merev.
4. Az edény aljába tegyük az aprókáposzta felét, szórjunk rá egész köményt.
5. Kis gombócokat formázunk a húsból, beletesszük a káposztalevélbe, feltekerjük, oldalát benyomkodjuk. Ezt az aprókáposztára pakoljuk szépen sorban.
6. A tetejére kerül az aprókáposzta másik fele (és mivel maradtak még kisebb káposztalevelek, azzal lefedjük az egészet).
7. Felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje, feltesszük kis lángra főni kb. 2 órát.
8. Ahogy elforrja a levét, illetve a rizs beszívja, időnként pótoljuk.
9. Kb. negyed órával a vége előtt szórunk bele pirospaprikát még.
Tejföllel tálaljuk.
A töltött káposztának léteznek olyan változatai is, amikor a tölteléket szőlőlevélbe, karalábélevélbe, kelkáposztába, vagy medvehagymába göngyöljük. Minden változatát érdemes kipróbálni.
Erdélyi töltött káposzta:
3-4 fej savanyú káposzta
1/2 kg vágott savanyú káposzta
1,5 kg darált sertéshús
30 dkg szalonna (vagy zsiradék)
20 dkg rizs
1 fej hagyma
só
2-3 cikk fokhagyma
bors
nagyon kevés pirospaprika
csombor
kapor
Az elkészítésben az előzőhöz képest annyi a különbség, hogy az aprólék tetejét meghintjük csomborral és kaporral.
Erdélyi töltött káposzta másik változata:
Friss és savanyú káposztából egyaránt készíthető. A friss káposztát egészben főzzük néhány percig tiszta vízben, hogy a levelei megpuhuljanak. Mielőtt főni tesszük, öntsünk rá ecetes vizet. A savanyú káposztát, szükség esetén mossuk meg hideg vízben, hogy ne legyen túl savanyú. A káposzta nagyobb leveleit lefejtjük, a levélereket lemetszük, a töltésre alkalmatlan részeket legyaluljuk. 1 kg darált húsból, 30 deka rizsből, 1 tojásból készítsük el a tölteléket, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. 1 kanál tölteléket göngyölünk a káposztavevélbe. A töltelékeket helyezzük fazékba, a vágott káposztát halmozzuk a fazék egyik oldalába és fedjük le egy ép lapival. Öntsünk az ételre vizet és lassú tűzön főzzük meg. A legfinomabb töltött káposzta cserépfazékban készül. A töltelékek közé füstölt húst, füstölt szalonnát vagy gömböcdarabkákat is szúrhatunk.
Szabolcsi töltött káposzta:
4 db közepes fej édes káposzta
40 dkg apróra vágott édes káposzta
1 kg sertés darált hús (lapocka vagy dagadó)
1/4 kg rizs
2-3 fej vöröshagyma
napraforgó olaj
pirospaprika
só
bors
1 liter paradicsomlé
15 dkg csíkokra vágott füstölt szalonna
10 dkg karikára vágott füstölt kolbász
2 gerezd fokhagyma
2 db tojás
1 ek cukor
elkészítés
1. A káposztát előkészítjük a főzéshez, a külső leveleket eltávolítjuk, megmossuk.
2. A káposztákat 5 percig egy nagyobb edényben, sós vízben főzzük, a külső leveleket egyesével leszedjük, kicsit tovább főzzük úgy, hogy a levelek göngyölhetőek legyenek.
3. Ezután a leveleket egy nagyobb tálba helyezzük, majd a vastagabb ereket a káposztalevelekről levágjuk.
4. A hagymát megtisztítjuk apróra vágjuk, kevés napraforgó olajon megfonnyasztjuk, fokhagymát és pirospaprikát teszünk bele. A töltelékhez összekeverjük a rizst, a darált húst, a tojást, a sót, a borsot és a hagymából készített pörköltalapot.
5. A töltelékből kézzel kis gombócokat formázunk, a levelekbe göngyöljük a következőképpen. Minden levélre (a nagyobbakat vágjuk ketté) 1-1 púpozott evőkanál tölteléket teszünk.
6. A levelek két szélét behajtjuk, majd feszesen, de nem túl szorosan feltekerjük, és formázzuk. A kész töltött káposztákat egy tányérra tesszük. Amikor elkészültünk az összes töltött káposztával, a kész töltött káposztákat a vágott káposzta felére egy nagy fazékba helyezzük.
7. Majd ráhelyezzük a csíkokra vágott füstölt szalonnát és a karikára vágott kolbászt, majd a maradék káposztával megszórjuk.
8. A paradicsomlét ráöntjük, picit megsózzuk, egy evőkanál cukrot szórunk rá, majd annyi vizet töltünk rá, hogy éppen elfedje a töltelékeket.
9. Az ételt fedő alatt lassú tűzön (kb. 1,5 óra alatt) megfőzzük, a megfelelő állagot kóstolással ellenőrizzük.
10. Tejföllel és friss kenyérrel tálaljuk.
Toros káposzta:
5 kg savanyú káposzta
5 fej hagyma
3 kg kolbászhús
15 db babérlevél
tejföl a tálaláshoz
A kolbászhúshoz:
2 kg disznóhús (comb vagy lapocka)
1 kg szalonna
6 dkg só
6 dkg pirospaprika
1,5 dkg fokhagyma
1 dkg őrölt kömény
1 dkg őrölt bors
Kolozsvári káposzta:
2 nagy fej friss káposzta töltenivaló leveleit félretesszük, a többit apróra vágjuk. Ha nem elegendő, egy kisebb káposztát is felaprítunk. ½ kg húst összevegyítünk 15 deka rizzsel, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. E keverékből 15-20 tölteléket készítünk. Kerámiafazekat kenjük ki zsírral, az aljába rakjunk egy kevés gyalult káposztát, majd néhány kis darab marhahúst és egy réteg tölteléket. Erre aprókáposztát szórunk, néhány darab szárnyas húst teszünk rá és ismét tölteléket. Füstölt és friss disznóhús következik, és az utolsó réteg töltelék. Az ételt aprókáposztával fedjük le. Annyi vizet töltünk rá, amennyi éppen csak ellepi és ízlés szerint sózzuk (ha sózott füstölt húst használtunk, vigyázzunk a sózással!) és ecetezzük, és nagyon lassú tűznél megfőzzük. A kerámiafazékban lassan főzött káposzta különösen ízletes.
Töltött lucskos káposzta:
8 személy részére 2 nagy fej káposzta szükséges. Szedjük le a külső száraz leveleket, mossuk meg, majd szedjük le az egészséges, nagy leveleket, amelyek alkalmasak arra, hogy megtöltsük. A káposzták közepét, a szakadt leveleket vágjuk össze. 1 kg darált húsból, 30 deka rizsből, 1 tojásból készítsük el a tölteléket, ízlés szerint sózzuk és borsozzuk. Töltsük meg a leveleket. A töltelékeket helyezzük fazékba, öntsünk rájuk enyhén ecetes vizet és lassú tűzön főzzük meg. A felvágott káposztát tegyük főni külön egy kis köteg kaporszárral és csomborral. Sózzuk meg, ecetezzük és ha megfőtt, adjunk hozzá habarékot, amely 3 kanál lisztből készül 3 deci tejjel. Tálaláskor tegyük levesestálba a töltelékeket és merjük rá a lucskos káposztát.
Az előzőekben a töltött káposzta elkészítésének csak néhány, ismertebb változata került felsorolásra. A lehetőségek tárháza szinte kifogyhatatlan. Ebben az esetben azt is mondhatnánk, hogy ahány ház, annyi szokás. Mint ahogyan szinte íratlan szabály az is, hogy mindig az otthoni változat a legfinomabb.
Forrás: www.nosalty.hu/receptek/kategoria/egytaletelek/toltott-kaposzta
Tamási Piroska: Erdélyi szakácskönyv
Kép: karacsony.network.hu/kepek/az_unnepi_asztal/toltott_kaposzta
|