Életmód
2013.04.08. 13:50
Joghurt készítése házilag, egyszerűen
Ehhez a joghurthoz igazi házi tej kell, amit piacról vagy termelőtől tudunk beszerezni, nem alkalmas a boltban kapható tartósított tej.
A tejet nem szabad felforralni (85 fokig kell melegíteni legfeljebb és 40 fokig várni még visszahűl) és hűtőbe se tenni, csak hagyni kell állni, amíg meg nem alszik. Így kb. 3 nap alatt lesz belőle aludttej. Ha adunk hozzá egy kevés élőflórás natúr joghurtot, már egy nap alatt is kész, de ha nincs joghurtunk, adhatunk hozzá eredeti házi tejfölt is. Elég egy evőkanállal.
Mielőtt a tejet aludni hagyjuk, kanállal szedjük le a tetején összegyűlt tejszínt, mert ez is kell a joghurthoz.
Amikor kész az aludttej, ami ilyenkor már tulajdonképpen joghurt, célszerű egy finom szűrőbe átmerni, és hagyni, hogy a savó lecsöpögjön. Miután lecsöpögött a savó a joghurthoz keverjük hozzá a tejszínt. Így lágyabb, selymesebb ízű lesz. Ezzel kész is a natúr joghurt.
Mézzel, házi dzsemmel ízesíthetjük. Hűtőben három-négy napig tárolható.
Forrás: mkh.valosag.net/index.php/temakoeroek/oenellatas/2372-joghurt-keszitese-hazilag-egyszeren
Kép: csiperke.blogspot.hu/2010/12/hazi-joghurt-keszitese.html
|